Guide: Læg en plan for tilbagebetaling af dit lån

Læg en plan for, hvornår og hvor meget du skal betale af på dit lån, så din situation bliver lettere at håndtere. Se her, hvordan du gør.

Det er ikke altid lige sjovt at have gæld – særligt ikke, hvis den virker uoverskuelig. Der er dog håb forude, for ved at lægge en plan for tilbagebetaling af dit lån, overskueliggør du din situation og gør den lettere at håndtere.

Herunder har vi samlet en række tips, du kan følge, når du vil lægge en plan for, hvordan du nemmest tilbagebetaler dit lån.

Betal mere end lånets minimumsbeløb

De fleste låneudbydere er interesseret i, at du betaler af på dit lån i så lang tid som muligt. Derfor er det ofte også minimumsbeløbet, du får oplyst i din lånekontrakt. I langt de fleste tilfælde vil du dog have mulighed for at betale mere af, end det fremgår i kontrakten.

Grunden til, at det er en god idé at betale mere af end det absolutte minimum, er, at dine låneomkostninger bliver mindre. Jo længere tid du bruger på at betale af, des højere vil omkostningerne være.

Hvis du har et rådighedsbeløb, der tillader det, vil det derfor være en god idé at sætte din tilbagebetaling op, så du ikke betaler unødvendigt høje renter på dit lån.

Brug en låneberegner

Når du skal låne, er det en god idé at bruge en låneberegner, så du kan danne dig et overblik over, hvor meget du ender med at skulle tilbagebetale hos de enkelte låneudbydere. Med en forbrugslån beregner kan du samtidig sammenligne de enkelte låneudbydere, så du er sikker på, at du vælger den løsning, der er billigst.

En god idé er samtidig, at du danner dig et overblik over din økonomi, så du ved, hvor meget du har mulighed for at betale tilbage om måneden. Hvis ikke du har råd til at betale tilbage, ender du med et langt højere lån, og det vil ende med at være dyrere end nødvendigt.

Overskueliggør dit budget

Hvis ikke du allerede ved, hvor høje dine udgifter er sammenlignet med dine indtægter, er det smart at lægge et budget. Ved at lægge et budget, ved du, hvor mange penge du har til rådighed – og dermed også, hvor mange penge du har mulighed for at betale tilbage hver måned.

Det første, du skal gøre, er at logge ind på din netbank og notere dig alle dine udgifter for én måned. Det er en god idé at gennemgå de seneste 12 måneder, så du er sikker på, at du får det hele med. Når du har gjort det, har du et overblik over de penge, du bruger.

Nu skal du finde ud af, hvor mange penge du tjener. Det er relativt nemt. Igen kan du tjekke din netbank for indtægter, hvis ikke du allerede er bevidst omkring dem. De fleste er klar over deres lønindtægter, men måske tjener du også penge på aktier eller anden bibeskæftigelse. Dem skal du også have med.

Når du har et overblik over indtægter og udgifter, skal du lave et simpelt regnestykke. Træk udgifterne fra dine indtægter, og du har dit rådighedsbeløb. Her kan du se, hvor meget du har råd til at betale tilbage på dit lån om måneden.

Det er en god idé at betale så meget af som muligt, så du er gældsfri så hurtigt som muligt. Husk også, at der skal være penge til uforudsete udgifter.

Lanudensikkerhed.dk indeholder kommerciel kommunikation. Lån omtalt på siden kan være samarbejdspartnere, som vi modtager provision fra. Om os